Τεχνικός αρτοποιός - ζαχαροπλαστικής

Ο κλάδος της αρτοποιίας-ζαχαροπλαστικής είναι ένας από τους πλέον βασικούς άξονες της βιομηχανίας τροφίμων. Η καθημερινή κατανάλωση των αρτο - ζαχαροπλαστικών σκευασμάτων έχει καταστήσει επιτακτική την ανάγκη για εξειδικευμένους επαγγελματίες, αυξάνοντας σημαντικά τόσο τη ζήτηση, όσο και τις οικονομικές απολαβές του κλάδου.

 

Η διάρκεια φοίτησης στην ειδικότητα Τεχνικός Αρτοποιός ? Ζαχαροπλαστικής είναι 2 έτη (4 εξάμηνα) και 1 εξάμηνο Πρακτικής Άσκησης η οποία μπορεί να πραγματοποιηθεί είτε ολοκληρώνοντας τα 4 εξάμηνα φοίτησης είτε μετά την ολοκλήρωση του Β' εξαμήνου.

O απόφοιτος των ΙΕΚ της ειδικότητας «Τεχνικός Αρτοποιός - Ζαχαροπλαστικής» με τις εξειδικευμένες γνώσεις και δεξιότητες που έχει αποκτήσει κατά την εκπαίδευσή του ασχολείται με την παρασκευή άρτου, αρτοσκευασμάτων, γλυκών και εδεσμάτων κάθε είδους και μορφής, οργανώνει την παραγωγή τους στις αναγκαίες ποσότητες, σύμφωνα με τους αγορανομικούς και υγειονομικούς κανόνες.

Ο Αρτοποιός-Ζαχαροπλάστης δύναται να εργάζεται σε Ξενοδοχειακές και Επισιτιστικές Επιχειρήσεις, οποιασδήποτε μορφής και δομής, τόσο στον Ιδιωτικό όσο και στο Δημόσιο τομέα, σε θέσεις εργασίας σχετικές με το αντικείμενο σπουδών του. Επιπλέον δύναται ως ελεύθερος επαγγελματίας να απασχολείται σε δική του επιχείρηση, είτε ως υπάλληλος σε άλλη μικρή ή μεγάλη επιχείρηση της επισιτιστικής βιοτεχνίας ή του ξενοδοχειακού- τουριστικού τομέα, είτε ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια στην αναπτυσσόμενη βιομηχανία άρτου, καθώς και σε μεγάλες αλυσίδες ζαχαροπλαστείων του λιανικού εμπορίου. Όσον αφορά τις μικρές επιχειρήσεις είναι κυρίως οικογενειακού χαρακτήρα, χωρίς ωστόσο να υπάρχουν κάποιοι σημαντικοί περιορισμοί για την πρόσβαση στο επάγγελμα. Τέλος ένας εξειδικευμένος Τεχνικός Αρτοποιός-Ζαχαροπλάστης έχει τη δυνατότητα να εργασθεί και στην τουριστική βιομηχανία, σε Ελλάδα και εξωτερικό.

 

Μαθήματα ειδικότητας

 

  • ΑΡΧΕΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ
  • ΓΑΛΛΙΚΑ
  • ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ ? ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΣ
  • ΕΛΕΓΧΟΣ ΕΜΠΟΡΕΥΜΑΤΩΝ
  • ΠΡΩΤΕΣ ΥΛΕΣ ΚΑΙ ΠΡΟΪΟΝΤΑ ΑΡΤΟΠΟΙΙΑΣ ? ΖΑΧΑΡΟΠΛΑΣΤΙΚΗΣ
  • ΖΑΧΑΡΟΠΛΑΣΤΙΚΗ ΤΕΧΝΗ
  • ΠΡΑΚΤΙΚΗ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΣΤΗΝ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΑ
  • ΑΡΤΟΠΟΙΗΤΙΚΗ ΤΕΧΝΗ
  • ΥΓΙΕΙΝΗ ΚΑΙ ΑΣΦΑΛΕΙΑ
  • ΚΟΣΤΟΛΟΓΙΟ ΠΑΡΑΣΚΕΥΑΣΜΑΤΩΝ
  • ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΤΗΣ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ (HACCP)
  • ΔΙΑΙΤΗΤΙΚΗ
  • ΑΡΧΕΣ ΝΟΜΟΘΕΣΙΑΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ? ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΟΣ
  • ΑΓΓΛΙΚΑ
  • ΠΡΑΚΤΙΚΗ ΑΣΚΗΣΗ

 

Οδηγός σπουδών

Ωρολόγιο πρόγραμμα μαθημάτων 2021Α

Πρόγραμμα αναπληρώσεων 2021Α

29/07/2021. Επιμέλεια δικτυακού τόπου: Σταμάτη Λαμπρινή, MSc in Advanced Information Systems
2012 ΙΕΚ Πρέβεζας

©