ΟΙΝΟΛΟΓΙΑ

ΜΑΡΙΑ ΒΑΣΙΟΥ

Περιγραφή

Σκοπός του μαθήματος είναι η απόκτηση γνώσεων σε βασικά ζητήματα της οινολογίας, όπως ιστορικά στοιχεία,
στοιχεία αμπελουργίας, λευκές και ερυθρές ποικιλίες σταφυλιών, σύσταση και μικροβιολογία οίνου, κατηγορίες και
τύποι κρασιών, στοιχεία marketing οίνου και συνδυαστική κρασιού και η αξιοποίηση τους στην επαγγελματική
κουζίνα.
Με την ολοκλήρωση του μαθήματος οι καταρτιζόμενοι θα είναι σε θέση να αναγνωρίζουν τις Ελληνικές και
Διεθνείς ποικιλίες σταφυλιών, να κατανοούν τις μεθόδους οινοποίησης (λευκή, ροζέ, ερυθρή) και να αξιολογούν τις
διαφορές τους. Αντίστοιχα σε επίπεδο ικανοτήτων – δεξιοτήτων θα είναι σε θέση με το πέρας του μαθήματος να
ταξινομούν τις κατηγορίες κρασιών ανάλογα με τα χαρακτηριστικά που διαθέτουν, να αξιολογούν τα
οργανοληπτικά χαρακτηριστικά (χρώμα, άρωμα, γεύση και σώμα) των διαφόρων τύπων κρασιών, να προτείνουν
συνδυασμούς κρασιών και εδεσμάτων και να εφαρμόζουν όλες τις παραπάνω γνώσεις, αποκτώντας δεξιότητες
προσαρμογής αυτών σε δεδομένες συνθήκες και χώρους.

Ενότητες

Ορισμοί – Ιστορικά Στοιχεία Αμπελουργίας - Οινολογίας
 Μορφολογία Του Αμπελιού (Ριζικό Σύστημα, Κορμό, Φύλλα, Ταξιανθία, Ανθός, Σταφύλι, Ράγα)
 Εγκατάσταση αμπελώνα (Κλίμα και έδαφος: τοποθεσία, κλίση εδάφους, σύσταση εδάφους, γειτνίαση με
υδάτινους όγκους).
 Καλλιεργητικές φροντίδες αμπελώνα (Κλάδεμα, Είδη κλαδέματος)
 Λευκές Ποικιλίες Σταφυλιών (Ελληνικές και Διεθνείς)
 Ερυθρές Ποικιλίες Σταφυλιών (Ελληνικές και Διεθνείς)
 Ωρίμανση και συγκομιδή του Σταφυλιού
 Σύσταση του Οίνου: οξέα και αλκοόλες, φαινολικές, αρωματικές και λοιπές Ενώσεις
 Μικροβιολογία του Οίνου
 Είδη Οινοποίησης (Λευκή – Ροζέ- Ερυθρή) - Νομοθετική διάκριση των οίνων (ΟΠΑΠ – ΟΠΕ – ΠΟΠ – ΠΓΕ –
Τοπικοί και επιτραπέζιοι οίνοι)
 Κατεργασίες Οίνου (Διαύγαση, παλαίωση, εμφιάλωση)
 Αποθήκευση Οίνων – Διαχείριση Κάβας
 Κατηγορίες και τύποι κρασιών (περιεκτικότητά τους σε σάκχαρα, διοξείδιο του άνθρακα, αρωματικές
ουσίες και αλκοόλ)
 Οργανοληπτικός έλεγχος – Γευσιγνωσία Κρασιών (χρώμα, αρώματα, γεύση, σώμα κλπ) – Αξιολόγηση Οίνων
 Marketing Οίνου (Προώθηση Οίνου και Σύνθεση Καταλόγου Λίστας Κρασιών)
 Κρασί και Διατροφή (Αρμονική σύνδεση οίνων και Εδεσμάτων )

Ημερολόγιο

Ανακοινώσεις

  • - Δεν υπάρχουν ανακοινώσεις -