ΟΙΝΟΛΟΓΙΑ
Ενότητες
Ορισμοί – Ιστορικά Στοιχεία Αμπελουργίας - Οινολογίας
Μορφολογία Του Αμπελιού (Ριζικό Σύστημα, Κορμό, Φύλλα, Ταξιανθία, Ανθός, Σταφύλι, Ράγα)
Εγκατάσταση αμπελώνα (Κλίμα και έδαφος: τοποθεσία, κλίση εδάφους, σύσταση εδάφους, γειτνίαση με
υδάτινους όγκους).
Καλλιεργητικές φροντίδες αμπελώνα (Κλάδεμα, Είδη κλαδέματος)
Λευκές Ποικιλίες Σταφυλιών (Ελληνικές και Διεθνείς)
Ερυθρές Ποικιλίες Σταφυλιών (Ελληνικές και Διεθνείς)
Ωρίμανση και συγκομιδή του Σταφυλιού
Σύσταση του Οίνου: οξέα και αλκοόλες, φαινολικές, αρωματικές και λοιπές Ενώσεις
Μικροβιολογία του Οίνου
Είδη Οινοποίησης (Λευκή – Ροζέ- Ερυθρή) - Νομοθετική διάκριση των οίνων (ΟΠΑΠ – ΟΠΕ – ΠΟΠ – ΠΓΕ –
Τοπικοί και επιτραπέζιοι οίνοι)
Κατεργασίες Οίνου (Διαύγαση, παλαίωση, εμφιάλωση)
Αποθήκευση Οίνων – Διαχείριση Κάβας
Κατηγορίες και τύποι κρασιών (περιεκτικότητά τους σε σάκχαρα, διοξείδιο του άνθρακα, αρωματικές
ουσίες και αλκοόλ)
Οργανοληπτικός έλεγχος – Γευσιγνωσία Κρασιών (χρώμα, αρώματα, γεύση, σώμα κλπ) – Αξιολόγηση Οίνων
Marketing Οίνου (Προώθηση Οίνου και Σύνθεση Καταλόγου Λίστας Κρασιών)
Κρασί και Διατροφή (Αρμονική σύνδεση οίνων και Εδεσμάτων )