ΟΙΝΟΛΟΓΙΑ

Ενότητες

Περιεχόμενο του μαθήματος

Ορισμοί – Ιστορικά Στοιχεία Αμπελουργίας - Οινολογίας
 Μορφολογία Του Αμπελιού (Ριζικό Σύστημα, Κορμό, Φύλλα, Ταξιανθία, Ανθός, Σταφύλι, Ράγα)
 Εγκατάσταση αμπελώνα (Κλίμα και έδαφος: τοποθεσία, κλίση εδάφους, σύσταση εδάφους, γειτνίαση με
υδάτινους όγκους).
 Καλλιεργητικές φροντίδες αμπελώνα (Κλάδεμα, Είδη κλαδέματος)
 Λευκές Ποικιλίες Σταφυλιών (Ελληνικές και Διεθνείς)
 Ερυθρές Ποικιλίες Σταφυλιών (Ελληνικές και Διεθνείς)
 Ωρίμανση και συγκομιδή του Σταφυλιού
 Σύσταση του Οίνου: οξέα και αλκοόλες, φαινολικές, αρωματικές και λοιπές Ενώσεις
 Μικροβιολογία του Οίνου
 Είδη Οινοποίησης (Λευκή – Ροζέ- Ερυθρή) - Νομοθετική διάκριση των οίνων (ΟΠΑΠ – ΟΠΕ – ΠΟΠ – ΠΓΕ –
Τοπικοί και επιτραπέζιοι οίνοι)
 Κατεργασίες Οίνου (Διαύγαση, παλαίωση, εμφιάλωση)
 Αποθήκευση Οίνων – Διαχείριση Κάβας
 Κατηγορίες και τύποι κρασιών (περιεκτικότητά τους σε σάκχαρα, διοξείδιο του άνθρακα, αρωματικές
ουσίες και αλκοόλ)
 Οργανοληπτικός έλεγχος – Γευσιγνωσία Κρασιών (χρώμα, αρώματα, γεύση, σώμα κλπ) – Αξιολόγηση Οίνων
 Marketing Οίνου (Προώθηση Οίνου και Σύνθεση Καταλόγου Λίστας Κρασιών)
 Κρασί και Διατροφή (Αρμονική σύνδεση οίνων και Εδεσμάτων )